Προβολές από 2/2012

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Μ. Τρίτη

Η παραβολή των δέκα παρθένων




Κάποιο βράδυ δέκα παρθένες βγήκαν στο δρόμο να υποδεχτούν το Νυμφίο (γαμπρό), κρατώντας τα λυχνάρια τους. Ο Νυμφίος όμως, αργούσε και το λαδάκι τους στο λυχνάρι τέλειωσε. Οι πέντε φρόνιμες παρθένες είχαν φροντίσει να πάρουν επιπλέον λάδι ενώ οι άλλες πέντε πήγαν στη διπλανή πόλη ν' αγοράσουν. Στο μεταξύ, όμως ήρθε ο Νυμφίος και μπήκαν μέσα, στους γάμο, κλείνοντας την πόρτα. Όταν οι άμυαλες παρθένες γύρισαν φώναξαν: "Κύριε, κύριε, άνοιξέ μας!" Και Κείνος απάντησε: "Αλήθεια, σας λέω, δε σας γνωρίζω."

Οι συμβολισμοί 

Νυμφίος: ο Χριστός
Γάμος: Η Βασιλεία των Ουρανών
Φρόνιμες παρθένες: Οι άνθρωποι που είναι σε ετοιμότητα να υποδεχτούν το Χριστό.
Μωρές παρθένες: Οι άνθρωποι που απορροφούνται από τα γήινα και ξεχνούν τον ερχομό του Κυρίου.
Το λάδι: Οι ενάρετες πράξεις μας
Το δοχείο: Η ζωή μας

Ο σκοπός της παραβολής είναι να μας διδάξει πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι πίστη και φιλανθρωπία.

Αριστείδης, Πάολα, Ραφαηλία, Στέφανος


Η παραβολή των   ταλάντων


Ένας άνθρωπος, που ετοιμαζόταν για ταξίδι, φώναξε τους δούλους του και έδωσε στον έναν 10 τάλαντα, στον άλλον 5 και στον τρίτο 1 τάλαντο. Οι δυο πρώτοι δούλοι δούλεψαν και τα διπλασίασαν. Ο τρίτος το έκρυψε στη γη. Όταν γύρισε ο Κύριος και ζήτησε να δει τους δούλους του, ο καθένας τους είπε στον Κύριο εκείνα που είχε πράξει. Αφού επαίνεσε τους δυο πρώτους δούλους, ζήτησε από τον τρίτο το τάλαντο και το έδωσε σε κείνο που είχε δώσει τα δέκα. 

Ερμηνεία

Το αφεντικό είναι ο Θεός και τα τάλαντα είναι τα χαρίσματα που δίνει στον καθένα μας, για να τα καλλιεργήσουμε και να τα αυξήσουμε. Όταν το κάνουμε αυτό, δείχνουμε την αγάπη μας στο Θεό και το συνάνθρωπο. Όποιον, όμως, αρνείται το τάλαντο της αγάπης, ο Κύριος τον απορρίπτει. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου