Προβολές από 2/2012

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Σαρακοστιανές λιχουδιές...





Κολοκυθάκια με λαδόξιδο

Υλικά

1 κιλό κολοκυθάκια
2 μέτρια κρεμμύδια
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
4 κουταλιές σούπας ξύδι
½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή 

Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ. καθώς και τα κρεμμύδια σε ψιλές ροδέλες. Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα κολοκυθάκια να καβουρδιστούν, χωρίς να κοκκινίσει το κρεμμύδι. Όταν καβουρδιστούν, τους ρίχνουμε το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό. 
  
Αναστασία Τ.


Καλαμάρια γεμιστά με λαχανικά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ

μεγάλα καλαμάρια (250-300 γρ. το καθένα)

Για τη γέμιση:

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα, κομμένα σε ροδέλες
½ κόκκινη, γλυκιά πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
½ πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
1 μικρό κολοκύθι, κομμένο σε κυβάκια
2 ντομάτες, καθαρισμένες από φλούδες και σπόρους και κομμένες σε κυβάκια
½ φλιτζάνι φέτα, κομμένη σε κυβάκια
½ φλιτζάνι κασέρι, κομμένο σε κυβάκια
1 κουτ. του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Για τη σάλτσα ντομάτας:


1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


  
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα πλένουμε καλά. Με ένα ψαλίδι ή με κοφτερό μαχαιράκι κάνουμε ένα άνοιγμα στο πίσω μέρος τους, έτσι ώστε να παίρνουν αέρα. Σε ένα βαθύ σκεύος αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μίγμα αυτό, ώσπου να γεμίσουν έως πάνω. Κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
2. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας: Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ώσπου να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το χυμό ντομάτας, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 5-6 λεπτά, ώσπου να πήξει.

3. Απλώνουμε τα γεμιστά καλαμάρια σε ένα ταψί και γύρω τους απλώνουμε τη γέμιση που έχει περισσέψει. Επίσης βάζουμε στο ταψί και τα πλοκάμια μαζί με το πάνω μέρος του κεφαλιού. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180οC. Σερβίρουμε τα καλαμάρια με τη σάλτσα τους, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τις οδοντογλυφίδες.



ΠΗΓΗ:syntagoulhs.gr

Μάρθα Κ.




Χαλβάς με ελαιόλαδο

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα γλυκό σπιτικό, εύκολο και ιδιαίτερα οικονομικό.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 ΜΕΡΙΔΕΣ

300 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουτ. της σούπας καρυδόψιχα (προαιρετικά)
2 κουτ. της σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
φλιτζανιού μέλι
1 ξυλάκι κανέλλα
3-4 καρφάκια γαρύφαλλο
1 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
1 χονδρή φέτα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι και τα μυρωδικά και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά. Μόλις βράσει, πετούμε τα μυρωδικά.
2. Για το χαλβά: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χονδρό πυθμένα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί και να κάψει. Ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα. Μόλις το σιμιγδάλι σκουρύνει και καβουρδιστεί, προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τα κουκουνάρια ανακατεύοντας διαρκώς.

3. Ανακατεύουμε και καβουρδίζουμε λίγο ακόμη το μίγμα της κατσαρόλας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι με προσοχή, γιατί καίγεται και πετάγεται. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα, ώσπου όλο το σιρόπι να απορροφηθεί από το σιμιγδάλι.

4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε κατά μέρος για 5-6 λεπτά. Στη συνέχεια μεταφέρουμε το χαλβά σε μια μεγάλη φόρμα (για πουτίγκα) ή σε μικρά, ατομικά φορμάκια. Μετά από λίγη ώρα ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ:syntagoulhs.gr

Μάρθα   Κ. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου